Štednja u bankama raste uprkos krizi

Bez autora
Oct 30 2011

Štednja stanovništva u komercijalnim bankama u BiH porasla je za 6,1 odsto u odnosu na prošlu godinu uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i finansijskoj krizi. Prema podacima CB BiH, na kraju septembra 2011. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 6,88 milijardi KM i u poređenju sa stanjem na kraju prošle godine veći su za 393,3 miliona KM ili 6,1 odsto. U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti stanovništva su veći za 721 milion KM ili 11,7 odsto. U periodima kriza štednja stanovništva uvijek raste. Rast štednje pokazuje da ne postoje alternativni izvori, odnosno privredne aktivnosti, kao tržište kapitala i investicioni fondovi u koje bi se moglo ulagati i onda novac bježi u štednju jer je to najsigurnije utočište. U CB BiH su istakli da u pogledu valutne strukture depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 2,31 milijardu KM ili 33,6 odsto, dok depoziti u evrima iznose 4,10 milijardi KM ili 59,6 odsto.

Štednja u bankama raste uprkos kriziŠtednja stanovništva u komercijalnim bankama u BiH porasla je za 6,1 odsto u odnosu na prošlu godinu uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i finansijskoj krizi, navode u Centralnoj banci BiH.

Prema podacima CB BiH, na kraju septembra 2011. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 6,88 milijardi KM i u poređenju sa stanjem na kraju prošle godine veći su za 393,3 miliona KM ili 6,1 odsto.

- U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti stanovništva su veći za 721 milion KM ili 11,7 odsto - navode u CBBiH.

Ekonomista Slaviša Raković je istakao da u periodima kriza štednja stanovništva uvijek raste.

- Rast štednje pokazuje da ne postoje alternativni izvori, odnosno privredne aktivnosti, kao tržište kapitala i investicioni fondovi u koje bi se moglo ulagati i onda novac bježi u štednju jer je to najsigurnije utočište - istakao je Raković.

U CB BiH su istakli da u pogledu valutne strukture depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 2,31 milijardu KM ili 33,6 odsto, dok depoziti u evrima iznose 4,10 milijardi KM ili 59,6 odsto.

- Depoziti u ostalim stranim valutama iznose oko 470 miliona maraka ili 6,8 odsto - navode u CB BiH.

Raković je istakao da je štednja u evrima znatno veća u odnosu na štednju u domaćoj valuti, zahvaljujući značajnim doznakama koje u BiH dolaze od strane zaposlenih u inostranstvu.

- S druge strane, da bi se povećala štednja u domaćoj valuti, ona bi se morala stimulisati - istakao je Raković.

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, mnoge banke u BiH namjeravaju povećanjem kamatnih stopa za štednju motivisati stanovnike da povećaju svoje depozite u bankama.

Učešće

Depoziti stanovništva učestvuju sa 53,7 odsto u ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH.

Od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine 2,73 milijarde KM ili 39,7 odsto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 4,15 milijardi KM ili 60,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik